När du påbörjar ditt arbete som torghandlare kan det vara smart att räkna ut lön efter skatt hos Cool Company, där du hittar en tydlig kalkylator. Här kan du se hur mycket du får kvar varje månad när du har sålt varor för en viss summa. Den ursprungliga lön du får innan skatten har dragits kallas för bruttolön, och nettolön är den summa som blir kvar när skatteavdrag har gjorts. Det kan vara svårt att veta hur mycket pengar du måste tjäna in brutto per månad för att ha tillräckligt till mat och räkningar med mera, men med hjälp av en kalkylator är det enkelt för dig att lägga upp en budget och planera inför månaden som kommer.
Regler för torghandel
- För att vara torgförsäljare behöver du ha ett kassaregister där betalning som sker kontant och med kontokort registreras.
- Elektroniska betalningar, som exempelvis Swish, kan enligt Skatteverket jämställas med kontokortsbetalning.
- Om försäljningen skall betraktas som en näringsverksamhet behöver du först av allt registrera verksamheten hos Skatteverket. Detta kan du göra via verksamt.se eller så kan du fylla i blanketten ”Företagsregistrering”.
Ny karriär som torgförsäljare
Jeanette Lindblom hade tidigare en enskild firma inom hälsa. Men coronapandemin satte stopp för ett stort evenemangsarbete, vilket förändrade hennes karriärbana. Hon stod plötsligt utan inkomst och började sälja skånska jordgubbar på Storskogstorget i Sundbyberg. Hon planerar att utöka med blåbär, svamp och lingon från Hälsingland. Nu tror hon att hon ska kunna ta ut månadslön samtidigt som hon också arbetar vid sidan av.
Handel skapar handel
Anders Lagernäs är en av de så kallade ”knallarna” som står på torget i Kungsbacka och säljer allt från barnkläder till kantareller. Han menar att torghandeln är en av de äldsta handelsformerna i världen. Målet är att ha lite av varje i torghandeln i Kungsbacka, som ett litet varuhus. Det är ett bra sätt att dra till sig människor som kommer till innerstaden, då handel skapar mer handel.